Beschermd monument

Gekandelaarde winterlinde

Beschermd monument van tot heden

ID
127740
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/127740

Besluiten

Gekandelaarde winterlinde
definitieve beschermingsbesluiten: 31-01-2022  ID: 15019

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft een gekandelaarde winterlinde, evenals een cirkelvormige zone met straal 20 meter rond de boom.



Waarden

De gekandelaarde winterlinde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

wetenschappelijke waarde

De gekandelaarde winterlinde is één van de dikste en mogelijk oudste linden van Limburg. De gekandelaarde winterlinde is een veteraanboom met een grote stamomtrek, holtes in de stam of in de takken, dood hout in de kruin en spleten of loslatende delen in de schors. De boom vertoont sterke veteraankenmerken waarbij zich in de holle stam opgestapeld houtmolm bevindt, dat een uniek habitat vormt voor specifieke diersoorten, waaronder kevers.

Door zijn omvang en vermoedelijk hoge leeftijd bezit deze boom een uitgesproken genetische waarde als vertegenwoordiger van een bijzondere variëteit, namelijk lokaal genetisch materiaal van winterlinde.

historische waarde

De gekandelaarde winterlinde is op basis van historische kaarten een relict van een site waar in de achttiende eeuw een langgestrekte hoeve stond. Door zijn ouderdom en typische vorm, namelijk gekandelaard in één vlak, kan er vanuit gegaan worden dat de winterlinde fungeerde als schermbeplanting aan de zuidwestzijde van het gebouw, om deze hoeve te beschermen tegen extreme weersomstandigheden als regen, wind en zon.

esthetische waarde

De gekandelaarde winterlinde heeft door zijn uitzonderlijke omvang, leeftijd en plantlocatie een bijzondere esthetische waarde. Zijn huidige groeivorm is representatief voor een veteraanboom. Deze linde dankt zijn aantrekkingskracht onder andere aan zijn ouderdom, die hem een indrukwekkend en knoestig uitzicht verschaft, eigenschappen die nog zullen toenemen naarmate zijn leeftijd vordert. Dergelijke oude bomen zijn esthetisch waardevol en zeldzaam in Vlaanderen.

ruimtelijk-structurerende waarde

De gekandelaarde winterlinde is beeldbepalend in het centrum van het gehucht Linde. Door zijn omvang en specifieke plantlocatie vormt hij een baken in de omgeving.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Gekandelaarde winterlinde als schermboom

Lindedorp (Peer)
Gekandelaarde winterlinde (Tilia cordata) als schermbeplanting horende bij een gebouwtje op een gedegradeerd boerenerf. De boom staat ten zuidwesten en beschermt het gebouw tegen zon, wind en regen. De boom is door zijn omvang en zijn ligging beeldbepalend in het straatbeeld.

Andere relaties

Heeft als voorganger

Gekandelaarde winterlinde

Lindedorp 29 (Peer)


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.