Artillery Wood Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Poezelstraat
Locatie Poezelstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/702.1
  • OW002864

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Artillery Wood Cemetery

Poezelstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Gelegen langs de Poezelstraat, tegenover huisnummer 3, op circa één kilometer ten oosten van Boezinge-dorp. De begraafplaats ligt ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer, ten noorden van de voormalige spoorlijn Ieper-Langemark en het Bretoens calvariekruis bij het 'Verzet'.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het Artillery Wood Cemetery te Boezinge (Ieper) is beschermd als monument. De bescherming omvat de rechthoekige begraafplaats met inbegrip van de beplantingen, de monumenten 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance', het toegangsgebouw en de lage omheiningsmuur.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Artillery Wood Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Deze begraafplaats is aangelegd nadat het nabijgelegen bosje 'Artillery Wood' door de 'Guards Division' werd veroverd op 31 juli 1917 (Slag bij de Pilckem Ridge). Na de oorlog werden meer dan 1150 graven aan de 141 oorspronkelijke graven toegevoegd, afkomstig uit de omliggende slagvelden en uit kleinere begraafplaatsen. Nu liggen er 1307 mensen begraven, waarvan er 506 niet meer geïdentificeerd. konden worden. Voor 12 van hen werd een 'special memorial' opgericht, omdat aangenomen wordt dat ze onder een naamloze grafsteen begraven liggen.
Op Artillery Wood Cernetery liggen 2 bekende oorlogsdichters begraven, die allebei op 31 juli 1917 in de omgeving gestorven zijn. Het gaat om de Welshe oorlogsdichter Ellis Humphrey Evans, alias 'Hedd Wyn' en de Ierse oorlogsdichter Francis Edward Ledwidge.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door R. Blomfield en G.H. Goldsmith. Karakteristieke elementen zijn de bakstenen omheiningsmuur en het bakstenen toegangsgebouw, beiden afgewerkt met witte natuursteen, het 'Cross of Sacrifice' vooraan links en de 'Stone of Remembrance' vooraan rechts. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken, blauwe regen tegen de omheiningsmuur, Noorse esdoorns met donkerbruin blad en linden.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.