Privédomein Roger Nellens: speelhuis Le Dragon

Villa's, kerk, resten van fort en speelhuisje

Het speelhuis Le Dragon, in de tuin van het domein, is beschermd als monument.

Het speelhuis Le Dragon is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een culturele drager die door zijn ligging en opdrachtgever als het ware een pendant van het Casino, opgetrokken in een privé-domein aan de oostzijde van Knokke, in opdracht van kunstschilder Roger Nellens, de kleinzoon van Jozef Nellens, die instaat voor de bouw van het casino (1929-1931) in de westelijke verkaveling van Knokke, het Albertstrand. Beide vertegenwoordigen het kosmopolitisch en exclusief karakter van de badplaats, in casu enerzijds het Casino als publiek speelhuis en anderzijds Le Dragon als privaat speelhuis. Als zijnde resultaat van de cultuurminnende en kunstpromotende in gesteldheid van de opdrachtgever, in casu de kunstschilder Roger Nellens, die, net als zijn familie, aandacht heeft voor de culturele uitstraling van de gemeente Knokke.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van de zogenaamde Fantastische architectuur, die vorm krijgt in totale creatieve vrijheid, vaak gerealiseerd door diverse ontwerpers als architecten, kunstenaars-filosofen, excentriekelingen en volkskunstenaars. Hier in casu ontworpen en uitgevoerd door de Franse kunstenares Niki de Saint-Phalle in de haar eigen fantasie- en kleurrijke beeldtaal, vormgegeven in monumentale monsterlijke sculpturen.

artistieke waarde

Als zijnde getuige van het oeuvre van de Franse kunstenares Niki de Saint-Phalle (Neuilly-sur-Seine, 1930-San Diego, 2002). Zij behoort tot de groep Nouveaux Réalistes, opgericht in 1960 door de Franse criticus Pierre Restany, die als het ware de Europese pendant vormt van de Amerikaanse Pop Art-beweging en die ageert tegen de esthetiek en abstrahering van de zogenaamde informele en abstracte kunst;
Als zijnde opgetrokken in 1972-1973 als het eerste echt bewoonbare (speel)huis door haar ontworpen, en als dusdanig één van de belangrijkste gerealiseerde architecturale beeldhouwwerken;
Als zijnde getuige van de samenwerking van Niki de Saint-Phalle en de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (Fribourg, 1925 - Beme, 1991), die meewerkt aan de opbouw van de sculptuur (ijzeren frame) en instaat voor het ontwerp en de uitvoering van het meubilair en aankleding (luchter);
Als zijnde getuige van het oeuvre van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958- 1990) die de trap wand en het balkon in het speelhuis decoreert.

Privé-domein Roger Nellens: speelhuis Le Dragon

Zoutelaan 280 (Knokke-Heist)
Privé-domein van de kunstschilder Roger Nellens met in de tuin een monumentale sculptuur, zijnde een fantasiespeelhuis zogenaamd "Le Dragon" (1972-1973) van de hand van de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle.