Villa Albert met deel van historische parktuin

Waarden

Villa Albert met tuin, met inbegrip van de zuidwestelijke tuin horend bij Weerstandersstraat 46 die historisch deel uitmaakte van de originele parktuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Villa Albert is een buitenverblijf dat in 1894 gebouwd werd voor Constant Erkes, een welgestelde handelaar uit Antwerpen. De villa werd als één van de eerste buitenverblijven opgetrokken in de bekende tuinwijk Sint-Mariaburg, op een kavel naast de eerste kerk van de wijk. Door haar omvang en haar plaats binnen de verkaveling is Villa Albert een prominente getuige van de vroegste ontwikkeling van het heide- en bosgebied in Ekeren als exclusief kader voor vakantieverblijf en recreatie in de rand rond Antwerpen. Villa Albert is een authentieke materiële getuige van de nieuwe woonidealen die eind 19de eeuw in België onder de naam 'cité-jardin' ontstonden als een interpretatie van de Engelse tuinwijkgedachte.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Villa Albert werd in 1894 gebouwd in een eclectische, pittoreske bouwstijl, representatief voor de tuinwijkarchitectuur in België tijdens de Belle Epoque. De uitbreiding van 1903 sluit hier perfect bij aan, waardoor beide bouwfases een kwalitatief geheel vormen. De imposante kasteelvilla combineert authentieke elementen uit de neo-Vlaamserenaissance en uit de cottagestijl en wordt getypeerd door de rode baksteenbouw met natuurstenen speklagen, banden en decoratieve elementen, de gecombineerde leien bedaking, de traptoren, de afwisselende gevelafwerking en decoratieve houten elementen zoals de windborden in de puntgevels, de grote portiek en de terrassen. Villa Albert is één van de grootste kasteelvilla's die in de bekende tuinwijk Sint-Mariaburg is bewaard. De villa is gelegen in een grote parktuin in landschappelijke stijl, gekenmerkt door authentieke elementen als de omringende bomen, heesters, slingerende wandelpaden en twee grote, originele vijverpartijen. De gelobde vijver ten noorden van de woning is omringd door fragmenten van rotspartijen in cementrustiek, een zeldzaam architecturaal element dat kenmerkend is voor de landschappelijke tuinarchitectuur. Villa Albert vertaalt door de omvang van de parktuin en de imposante architectuur van de kasteelvilla de welstand en maatschappelijke positie van opdrachtgever Constant Erkes, die ook tijdens zijn vakantieverblijf in Sint-Mariaburg een vooraanstaande sociale rol opnam. Deze sociale status is ook vertaald in het interieur van de woning, waar zowel de indeling van de kamers als de rijkelijke inkleding getuigen van een burgerlijke smaak volgens de 19de-eeuwse conventies. Belangrijk zijn de imposante inkomhal, de ruime kamers met parketvloeren, hoge stucplafonds en marmeren schouwen, de als keuken ingerichte kelderverdieping en de neo-Vlaamserenaissance pronkkamer.

sociaal-culturele waarde

Villa Albert, gelegen in het hart van Sint-Mariaburg, is een representatief en authentiek voorbeeld van een buitenverblijf voor de welgestelde burgerij in de Belle Epoque. De pittoreske bouwstijl van de eclectische kasteelvilla omringd door een parktuin in een landschappelijke stijl, herinneren aan het originele bouwconcept van Villa Albert als exclusief buitenverblijf, waarbij de toenmalige hoge burgerij de zomermaanden doorbracht in familieverband in een groene omgeving buiten de stad.

Villa Albert met portiers- en hovenierswoning en tuin

Edward Caertsstraat 39, Weerstandersstraat 60-62 (Antwerpen)
Groot landhuis of kasteelvilla in cottagestijl uit 1894, in 1921 gekend als Beukenhout en later als Beukenhof met portiers- en hovenierswoning gelegen in een ruime siertuin met vijvers.