Villa Les Rochers met tuin

Waarden

Villa Les Rochers met tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Villa Les Rochers werd rond 1902 gebouwd voor de Antwerpse familie Bellens, in het net ontwikkelde deel van Sint-Mariaburg in Ekeren. Les Rochers is één van de meest authentieke cottagevilla's in grote siertuin die bewaard is in Sint-Mariaburg. De villa is hiermee een materiële getuige van de nieuwe woonidealen die eind 19de eeuw in België onder de naam 'cité-jardin' ontstonden als een interpretatie van de Engelse tuinwijkgedachte. Villa Les Rochers refereert als eind 19de-eeuwse tuinwijkvilla met belangrijke historische erfgoedwaarde aan de beginfase waarin het heide- en bosgebied in Ekeren maatschappelijk van belang werd als exclusief kader voor vakantieverblijf en recreatie in de rand rond Antwerpen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Villa Les Rochers is een authentieke en representatieve getuige van de tuinwijkarchitectuur in België van voor de Eerste Wereldoorlog. In Villa Les Rochers worden de basiselementen uit de cottagestijl gecombineerd met een kwalitatieve detaillering in art-nouveaustijl. De onregelmatige opbouw van de villa, de gecombineerde daken met markante ingebouwde toren, het rode metselwerk en de grof uitgevoerde sokkel, de bovengevels met imitatievakwerk, het typerende schrijnwerk van vensters en deuren, de houten terrassen, erkers en de portiek zijn zeer kwalitatief uitgevoerd en vormen een geheel dat tot de meest authentieke voorbeelden hoort van de villa's in cottagestijl in de tuinwijken rond Antwerpen. De kwalitatieve, vernieuwende kijk op architectuur is vertaald in het interieur van Villa Les Rochers. Het luchtige, open karakter van de plattegrond stelt het contact met de omliggende tuin centraal. Het authentieke art-nouveau-interieur wordt getypeerd door fijn uitgewerkte houten elementen zoals de nagelvaste banken in de erkers, de binnendeuren met zwierige belijning, schouwen, ingewerkte kasten en de trap. Vensters en deuren worden tot in de puntjes afgewerkt met art-nouveau hang- en sluitwerk, met gekleurd glas en met glas-in-lood, elementen die bijdragen tot een authentiek en zeldzaam volledig interieur. Een uitzonderlijk en authentiek aspect van de architectuur van Villa Les Rochers is de rotsering, zowel de onderbouw van de woning als die van het tuinprieel, kregen een robuuste aankleding in een combinatie van rotsblokken, cementrustiek en breuksteen. De naam van de Villa 'Les Rochers' verwijst hier expliciet naar. De villatuin is een onlosmakelijk deel van het architecturale concept van de villa als buitenverblijf. De siertuin met aanleg in landschappelijke stijl, aansluitend bij het toenmalige bebost karakter van de ruimere omgeving, met tuinprieel op rotsverhoging en met het bijgebouw cottagestijl is naar stijl in overeenstemming met het pittoreske cottageconcept van de woning. Bij Villa Les Rochers zijn al deze tuinelementen authentiek bewaard, wat een zeldzaam gegeven is binnen de steeds meer verkavelde villawijken in de rand van de Vlaamse steden. De stijleenheid waarin de twee naast elkaar gelegen villa's van de familie Bellens zijn gebouwd, versterken het architecturale concept van de twee villa's. Door de onmiddellijke nabijheid van de Villa 't Bellenhof, komt Villa Les Rochers zeer goed tot zijn recht.

sociaal-culturele waarde

De rijkelijk gedetailleerde Villa Les Rochers met bijgebouw, omgeven door een grote siertuin met uitzonderlijk uitgewerkte gloriette, vormt een opmerkelijke en authentieke illustratie van de woon- en leefcultuur van de gegoede burgerij in de Belle Epoque, die de zomermaanden in familieverband doorbrachten in de groene gebieden buiten de stad.

Villa Les Rochers

Bist 54 (Antwerpen)
Villa Les Rocher werd gebouwd in 1902 in opdracht van Frans Claessens-Bellens. De woning heeft een grote achterliggende tuin met waardevolle tuinarchitectuur en vormt een ensemble met de naastgelegen Villa ‘t Bellenhof.