Waterzuiveringsstation

Het waterzuiveringsstation van 1929 is beschermd als monument.

Waarden

Het waterzuiveringsstation van 1929 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Betreft het oudste nog bewaarde voorbeeld van een waterzuiveringsstation voor afvalwater in ons land en ongetwijfeld één van de oudste voorbeelden op Europees niveau, in 1928-31 gebouwd in het kader van de modernisering van de infrastructuur van een residentiële wijk.

sociaal-culturele waarde

Dit vroege voorbeeld illustreert een nieuwe benadering van infrastructurele problemen naar aanleiding van stedenbouwkundige ontwikkelingen in semi-landelijk gebied.

industrieel-archeologische waarde

Het station geeft eveneens een goed beeld van de stand van zaken op het vlak van de internationale milieutechnologie vóór 1930;
Origineel is hier ook de vroege toepassing van een extra trap (vier bacteriebedden met lavastenen) in het waterzuiveringsprocédé;
Tevens gaat het om een voorbeeld dat ondanks de verwijdering van onderdelen nog méér dan voldoende inzicht biedt in het origineel en uitgevoerde werkingsschema.

Hazegrasstraat 100 (Knokke-Heist)
De badplaatsen Duinbergen (1901) en Het Zoute (1908-1909) worden ontwikkeld in het begin van de 20ste eeuw op initiatief van respectievelijk de "Société Anonyme de Duinbergen" en de "Société Anonyme Compagnie Immobilière Le Zoute". Zo worden Duinbergen en Het Zoute als typische "tuinbadplaatsen" uitgebouwd met uitgesproken pittoresk en -vooral wat Het Zoute betreft- residentieel karakter. In het interbellum, wordt de villabouw er in hoog tempo verder gezet. Dit leidt reeds vóór 1928 in Het Zoute tot de aangevoelde noodzaak het afvalwater te zuiveren met dien verstande dat dit als een staaltje van progressief technologisch- en milieudenken moet worden beschouwd. Het gaat hier namelijk over één van de eerste waterzuiveringsstations voor afvalwater in Europa en het oudste van het land. Het waterzuiveringsstation werd al vóór W.O. I door Ir Putzeys gepland. In 1928 nam het ge