Villa Carlo met tuin

Villa Carlo met tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Villa Carlo werd in 1908 gebouwd als buitenverblijf voor de familie Kerckx in de nieuwe tuinwijk Sint-Mariaburg in Ekeren. Daarmee is Villa Carlo een representatieve en gaaf bewaarde getuige van de tuinwijkgedachte zoals die zich vóór de Eerste Wereldoorlog voordeed in België. Villa Carlo refereert als eind-19de-eeuwse tuinwijkvilla met belangrijke historische erfgoedwaarde aan de beginfase waarin het heide- en bosgebied in Ekeren maatschappelijk van belang werd als exclusief kader voor vakantieverblijf en recreatie in de rand rond Antwerpen. Villa Carlo illustreert dat ook gewaardeerde kunstenaars zoals beeldhouwer Jan Baptist Kerckx en zijn schoonzonen architect John Van Beurden en kunstschilder Gerard Alfons Van Beurden, Sint-Mariaburg als locatie voor hun buitenverblijf kozen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Villa Carlo is een representatief voorbeeld van de interpretatie van de tuinwijkarchitectuur in België voor de Eerste Wereldoorlog. De cottagestijl was in de 'cité-jardins' en in de suburbane villawijken de meest populaire stijl en de meest vernieuwende moderne stijl in de toenmalige villabouw. Het ontwerp dat John Van Beurden in 1908 tekende in opdracht van de familie Kerckx is een kwalitatief en authentiek voorbeeld van de cottagestijl. Villa Carlo is belangrijk binnen het oeuvre van architect John Van Beurden, aangezien hij de woning ontwierp als vakantieverblijf voor zijn eigen gezin en dat van zijn broer en schoonzus. De detaillering. het materiaalgebruik en de afwerking van exterieur- en interieurelementen getuigen van grote kwaliteit en vertalen de moderne architectuuridealen die in de Belle Epoque leefden en gebaseerd zijn op de uit Engeland geïmporteerde cottagestijl. Villa Carlo is gebouwd op een perceel dat aansluit op de tuin van een villa die Van Beurden vormgaf voor zijn schoonvader, beeldhouwer Jan Baptist Kerckx. De stijleenheid van de twee buitenverblijven van deze kunstenaarsfamilie, versterkt het architecturale concept van beide villa's. De afgebakende, grote siertuinen van Villa Carlo waren oorspronkelijk één geheel en zijn inherent aan het architecturale concept van de cottagevilla. Ze maken onlosmakelijk deel uit van de villasite. De siertuin met bomen, heesters en grasperken, met aanleg in landschappelijke stijl, sluit aan bij het toenmalige bebost karakter van de ruimere omgeving.

sociaal-culturele waarde

De rijkelijk gedetailleerde Villa Carlo, omgeven door een grote siertuin, vormt een opmerkelijke illustratie van de woon- en leefcultuur van de gegoede burgers in de Belle Epoque, die hun vakanties doorbrachten in de groene gezonde gebieden buiten de stad.

Villa Carlo

Fortuinstraat 15-17 (Antwerpen)
Villa Carlo is een dubbelwoning in cottagestijl die rond 1908 werd gebouwd als vakantiewoning voor de familie Kerckx.