Beschermd monument

Bunker Kaserne 2 Herzog Albrecht

Beschermd monument van 05-02-2015 tot heden

ID
12795
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12795

Besluiten

Duitse militaire post Eerste Wereldoorlog Kaserne 2 Herzog Albrecht
definitieve beschermingsbesluiten: 05-02-2015  ID: 5678

Beschrijving

De bescherming omvat de Duitse militaire post Kaserne 2 Herzog Albrecht.Waarden

De Duitse militaire post (W.O. I) 'Kaserne 2 Herzog Albrecht' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde een Duitse militaire constructie met opvallende lengte, die tijdens de oorlog onder meer als commandopost en medische post fungeerde. In de omgeving van Sint-Juliaan waren wel meerdere gelijkaardige Duitse constructies van dergelijke grootte opgetrokken die allen verdwenen zijn. De militaire post is gekend als 'Kaserne 2 Herzog Albrecht' bij de Duitsers of als 'Hackney Villa' bij de Britten. De militaire post was met de omgeving verbonden via een smalspoor, dat tot in de 'veilige' betonnen post doorliep. De constructie kreeg het zwaar te verduren tijdens de Derde Slag bij leper, zoals op 25 augustus 1917. toen o.m. Edwin c. Vaughan de betonnen post halsoverkop diende te verlaten toen een compartiment met vuurpijlen in brand schoot door een voltreffer.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde een Duitse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog met opvallende lengte. Hoewel een groot deel van de constructie verdwenen is. behoort de constructie met zijn resterende lengte van meer dan 17 meter vandaag de dag tot de grootste Duitse militaire constructies in de frontzone. De oorspronkelijke constructie was vermoedelijk ca. 25 meter langer en bestond oorspronkelijk uit minimum tien compartimenten, waarvan er vandaag de dag nog vier overgebleven zijn.
Als zijnde een Duitse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog met aan de achterzijde een gang voor smalspoor. Hierdoor konden de wagonnetjes tot in de zogenaamde 'veilige' betonnen post binnengereden worden. Via dit smalspoor was de constructie verbonden met het hinterland en met andere belangrijke Duitse posten in de buurt.

sociaal-culturele waarde

Als materiƫle getuige van de 'Grooten oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige. die door zijn jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Duitse constructie Kaserne 2 Herzog Albrecht

Peperstraat zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)
Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in vallei van de Steenbeek, in weide tussen de beek en de Peperstraat, ter hoogte van huisnummer 16D.