Colne Valley Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Kleine Poezelstraat
Locatie Kleine Poezelstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/705.1
  • OW002867

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Colne Valley Cemetery

Kleine Poezelstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Gelegen langs de Kleine Poezelstraat op grondgebied Boezinge, ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer, op circa 2 km ten zuidoosten van Boezinge, op circa 300m ten zuidwesten van Welsh Cemetery (Caesar's Nose).

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Colne Valley Cemetery te Boezinge (Ieper) is beschermd als monument. De bescherming omvat de rechthoekige begraafplaats, met inbegrip van het toegangspad, de omheiningsmuurtjes en het toegangshek, het Cross of Sacrifice' en alle beplantingen.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Colne Valley Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de kleinste Britse militaire begraafplaatsen, die in juli 1915 gestart werd door de 49ste divisie. Maar liefst 30 van de 47 Britten die hier tussen juli 1915 en februari 1916 begraven werden 1 behoorden tot deze divisie. Tegen juli 1917 lag de begraafplaats in het niemandsland, tijdens de Slag bij Pilckem Ridge kon ze heroverd worden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats ontworpen door W. C. Von Berg. Ze is omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuurstenen, waarachter een groenscherm werd aangelegd. Bij de toegang is de muur gebogen. Centraal vooraan staat het 'Cross of Sacrifice'. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en meidoorns.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.