Dragoon Camp Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Kleine Poezelstraat
Locatie Kleine Poezelstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/706.1
  • OW002868

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Dragoon Camp Cemetery

Kleine Poezelstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Net ten zuiden van de weg Boezinge-Pilkem lag 'Villa Gretchen', dat door de geallieerden 'Dragoon Camp' werd genoemd. De begraafplaats werd aangelegd vanaf 9 augustus 1917. Er liggen 66 Britse militairen begraven. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van A.J.S. Hutton.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Dragoon Camp Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de rechthoekige begraafplaats, met inbegrip van de omheiningsmuur met toegangshekken, de beplantingen, het 'Cross of Sacrifice' en de lange toegangsweg door de velden vanaf de Kleine Poezelstraat.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Dragoon Camp Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de kleine begraafplaatsen op de 'Pilckem Ridge', die aangelegd is nadat de omgeving veroverd werd op 31 juli 1917, de eerste dag van de Derde Slag bij Ieper, door de '38th Welsh Division'. Tussen 9 augustus en eind oktober 1917 werden er 66 Britten begraven, waarvan er 39 behoorden tot de 'Welsh Fusiliers' en 15 tot artillerie-eenheden. Bijna de helft van de doden is op 31 juli 1917 gestorven, vele anderen lieten vlak vóór of na deze dag het leven.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats temidden de velden op de 'Pilckem Ridge' gelegen, ontworren door A. J. S. Hutton. Typische architecturale elementen zijn onder meer de bakstenen ommuring met witte dekstenen, het 'Cross of Sacrifice' en de 'headstones' (Britse graftekens). Het geheel wordt getooid met bloemperken en lijsterbessen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.