Beschermd monument

Dragoon Camp Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12814
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12814

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4597

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Dragoon Camp Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de rechthoekige begraafplaats, met inbegrip van de omheiningsmuur met toegangshekken, de beplantingen, het 'Cross of Sacrifice' en de lange toegangsweg door de velden vanaf de Kleine Poezelstraat.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats Dragoon Camp Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats temidden de velden op de 'Pilckem Ridge' gelegen, ontworren door A. J. S. Hutton. Typische architecturale elementen zijn onder meer de bakstenen ommuring met witte dekstenen, het 'Cross of Sacrifice' en de 'headstones' (Britse graftekens). Het geheel wordt getooid met bloemperken en lijsterbessen.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de kleine begraafplaatsen op de 'Pilckem Ridge', die aangelegd is nadat de omgeving veroverd werd op 31 juli 1917, de eerste dag van de Derde Slag bij Ieper, door de '38th Welsh Division'. Tussen 9 augustus en eind oktober 1917 werden er 66 Britten begraven, waarvan er 39 behoorden tot de 'Welsh Fusiliers' en 15 tot artillerie-eenheden. Bijna de helft van de doden is op 31 juli 1917 gestorven, vele anderen lieten vlak vóór of na deze dag het leven.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Dragoon Camp Cemetery

Kleine Poezelstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door A.J.S. Hutton. Het betreft een kleine ommuurde begraafplaats met 'Cross of Sacrifice' en twee onregelmatige rijen met witte grafstenen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.