No Man's Cot Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats No Man's Cot Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de rechthoekige begraafplaats, met inbegrip van de omheiningsmuur met toegangshekken, alle beplantingen met inbegrip van de twee populieren, het 'Cross of Sacrifice' en de lange toegangsweg door de velden vanaf de Moortelweg.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats No Man's Cot Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine, typisch Britse militaire begraafplaats in een landelijke omgeving, ontworpen door W. H. Cowlishaw. Kenmerkend zijn onder meer de bakstenen omheiningsmuur met witte dekstenen, het 'Cross of Sacrifice' dat geflankeerd wordt door twee populieren en de Britse grafstenen.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de kleine Britse militaire begraafplaatsen op de 'Pilckem Ridge', die grotendeels in het teken staat van 31 juli 1917, de eerste dag van de Derde Slag bij Ieper. Tussen eind juli 1917 en maart 1918 zouden er hier 79 Britten begraven worden, waarvan er 55 omkwamen op 31 juli 1917. Hier liggen 45 mannen van de '51th (Highland) Division' die deze locatie veroverden op 31 juli 1917.

Moortelweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren hek, 'Cross of Sacrifice' en enkele rijen witte grafstenen.