No Man's Cot Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Moortelweg
Locatie Moortelweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/708.1
  • OW002870

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

No Man's Cot Cemetery

Moortelweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

No Man's Cot Cemetery is genoemd naar een nabijgelegen boerderij vlakbij 'Admiral's Road', die tijdens een groot deel van de oorlog in het niemandsland lag. De begraafplaats ontstond eind juli 1917. In het totaal liggen er 79 Britten begraven. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats No Man's Cot Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de rechthoekige begraafplaats, met inbegrip van de omheiningsmuur met toegangshekken, alle beplantingen met inbegrip van de twee populieren, het 'Cross of Sacrifice' en de lange toegangsweg door de velden vanaf de Moortelweg.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats No Man's Cot Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de kleine Britse militaire begraafplaatsen op de 'Pilckem Ridge', die grotendeels in het teken staat van 31 juli 1917, de eerste dag van de Derde Slag bij Ieper. Tussen eind juli 1917 en maart 1918 zouden er hier 79 Britten begraven worden, waarvan er 55 omkwamen op 31 juli 1917. Hier liggen 45 mannen van de '51th (Highland) Division' die deze locatie veroverden op 31 juli 1917.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine, typisch Britse militaire begraafplaats in een landelijke omgeving, ontworpen door W. H. Cowlishaw. Kenmerkend zijn onder meer de bakstenen omheiningsmuur met witte dekstenen, het 'Cross of Sacrifice' dat geflankeerd wordt door twee populieren en de Britse grafstenen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.