Divisional Collecting Post Cemetery and Extension

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Divisional Collecting Post Cemetery and Extension is beschermd als monument. De bescherming omvat de twee in 2001 samengevoegde begraafplaatsen aan de Hogeziekenweg te Boezinge (Ieper). De herdenkingsmonumenten, wachthuisjes, omheiningsmuren, toegangshekkens, hagen en andere beplantingen zijn in de bescherming als monument opgenomen.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Divisional Collecting Post Cemetery and Extension is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats ontstaan door de samenvoeging van een oorspronkelijke en een verzamelbegraafplaats. De oorspronkelijke begraafplaats werd in augustus 1917, tijdens de Derde Slag bij Ieper gestart door medische posten. Ze werd genoemd naar een 'Divisional Collecting Post', een schakel in het Britse medische evacuatiesysteem. Tussen 1924 en 1926 werd de verzamelbegraafplaats aangelegd, met graven uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen. Nu liggen er 765 doden, waarvan er 512 niet meer geïdentificeerd konden worden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en W.H. Cow1ishaw. Behalve het onderscheid tussen de eerder onregelmatige rijen van de oorspronkelijke begraafplaats en de systematische aanleg van de geconcentreerde graven is er geen verschil tussen beide begraafplaatsen te zien.
Links en rechts vooraan staan twee gelijkaardige schuilgebouwtjes, opgetrokken uit baksteen met een dak uit witte natuursteen. De 'Stone of Remembrance' staat centraal vooraan, het 'Cross of Sacrifice' centraal achteraan. Geplaveide paden verbinden deze architecturale elementen. Vele graven zijn vervaardigd uit het grijzere Hopton Wood in plaats van de gebruikelijke Portlandstone. Tegen de oostelijke en westelijke rand zijn populieren aangeplant, terwijl het offerkruis wordt gemarkeerd door olmen.

Hogeziekenweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd door R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. Het betreft een rechthoekige, deels ommuurde, deels omhaagde begraafplaats met smeedijzeren toegangspoortjes, een 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance', tegelpaden, schuilgebouwen en twee perken met grafstenen.