Laatclassicistisch herenhuis met koetshuis

Woningen en parochiekerk Heilige Maria Magdalenakerk

Het laatclassicistisch herenhuis met koetshuis is beschermd als monument.

De Riddersstraat 1 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Twee diephuizen uit de 15de eeuw die in het begin van de 19de eeuw samengevoegd werden tot één statig herenhuis met neoclassicistische schermgevel en met waardevolle interieurelementen uit de verschillende bouwfasen.

Riddersstraat 1 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met koetshuis aan Boomgaardstraat, eerst genoemde als verbouwing van twee 15de-eeuwse diephuizen circa 1810 en consoliderende Kunstige Herstelling in 1995 naar ontwerp van architect P. Cools. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken, met een bepleisterde en geschilderde lijstgevel met verwerking van arduin. Achtergevel met twee bakstenen puntgevels. Koetshuis van drie traveeën met een bepleisterde lijstgevel van 1822, aangepast in 1870.