Rechtbank van Koophandel - Jeugdrechtbank - Vredegerecht

Beschermd monument van 14-07-1994 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 10 (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/960.1
  • OW000647

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Rechtbank van Koophandel - Jeugdrechtbank - Vredegerecht

Grote Markt 10, Ieper (West-Vlaanderen)

Gebouw op historiserende wijze gereconstrueerd naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1921, die reeds in 1916 een restauratievoorstel had uitgewerkt. Tijdelijke stadhuisfunctie.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Wederopbouw

Beschrijving

De voormalige kasselrij van Ieper, heden herbestemd als Rechtbank van Koophandel, Jeugdrechtbank en Vredegerecht, is beschermd als monument. De bescherming omvat het hoofdgebouw aan de Grote Markt van Ieper en de achterliggende dwarsvleugels.

Waarden

Het voormalig kasselrijgebouw, thans Rechtbank van koophandel - Jeugdrechtbank - Vredegerecht, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Als zijnde de zetel van het voormalig kasselrijbestuur en als zijnde een historiserende constructie van het vooroorlogse kasselrijgebouw naar ontwerp van de stadsarchitect Jules Coomans (1871-1937), de toonaangevende figuur van de Ieperse wederopbouw.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.