Rechtbank van Koophandel - Jeugdrechtbank - Vredegerecht

Kasselrijgebouw

Beschrijving

De voormalige kasselrij van Ieper, heden herbestemd als Rechtbank van Koophandel, Jeugdrechtbank en Vredegerecht, is beschermd als monument. De bescherming omvat het hoofdgebouw aan de Grote Markt van Ieper en de achterliggende dwarsvleugels.

Waarden

Het voormalig kasselrijgebouw, thans Rechtbank van koophandel - Jeugdrechtbank - Vredegerecht, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde de zetel van het voormalig kasselrijbestuur en als zijnde een historiserende constructie van het vooroorlogse kasselrijgebouw naar ontwerp van de stadsarchitect Jules Coomans (1871-1937), de toonaangevende figuur van de Ieperse wederopbouw.

Grote Markt 10 (Ieper)
Gebouw op historiserende wijze gereconstrueerd naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1921, die reeds in 1916 een restauratievoorstel had uitgewerkt. Tijdelijke stadhuisfunctie.