Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vismarkt en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vispoort, Minkhuisje, verkoopsstanden en de Vismarkt

Beschrijving

De Vismarkt van Ieper is samen met haar onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de Vismarkt met de als monument beschermde verkoopstanden en Minkhuis, de aanpalende eigendommen in de Kiekenmarkt, Seminariestraat, Patersstraat en Boterstraat die het plein omzomen, het Karmelietenklooster met tuin en tuinmuur, de als monument beschermde Vispoort en een aantal burgerhuizen in de Boterstraat.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Het betreft de reconstructie van een tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest geheel (+- 1920). Om hygiënische en andere redenen heeft deze vismarkt nu zijn oorspronkelijke bestemming verloren. Het is ook om deze reden dat gelijkaardige half-overdekte vismarkten in veel andere steden zijn verdwenen. Het betreft hier dus een vrij zeldzaam geworden voorbeeld van een commercieel ensemble dat tot voor 1950 een belangrijke rol in het stedelijk gebeuren heeft gespeeld. In deze zin bezit de Vismarkt te Ieper een historische waarde. De architectuurhistorische waarde zit in het feit dat wij hier te maken hebben met een fijn afgewerkte reconstructie gedeeltelijk in gotische, gedeeltelijk in barokstijl. Dit kadert volledig in de groots opgezette heropbouw van Ieper waarbij destijds, na een harde discussie een historische optie werd genomen."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000374, Vismarkt met omgeving (S.N., 1980).

Waarden

De vismarkt met haar omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Boterstraat, Kiekenmarkt, Patersstraat, Seminariestraat, Vismarkt (Ieper)
De Vismarkt van Ieper is een smal gekasseid plein dat zich uitstrekt tussen de Boterstraat en Seminariestraat/Kiekenmarkt. Het plein werd aangelegd na de overwelving van de westelijke arm van de Ieperlee alhier in 1714, en via de toen gebouwde Vispoort verbonden met de Boterstraat.

Is de omvattende bescherming van

Boterstraat 17 (Ieper)
Burgerhuis met neogotisch getinte trapgevel, gedateerd 1922, getypeerd door Brugse travee.

Boterstraat 31 (Ieper)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Reconstructie van de vooroorlogse trapgevel van 1600 in lokale renaissancestijl, naar plannen van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922.

Burgerhuis ontworpen door H. Landtsheere

Boterstraat 19, Vismarkt 1A (Ieper)
Imitatieve variant op de lokale renaissance-architectuur.

Herberg Hier is 't in den Visscher

Boterstraat 21 (Ieper)
Ontwerp van architecten C. Petein en P. Vanderheyden (Brussel) van 1922.

Karmelietenklooster

Patersstraat 5-9 (Ieper)
Gebouwencomplex naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1922; omvat van noord naar zuid: de kloosterkerk, aansluitende kloostervleugel met pand rondom binnentuin, en ommuurde omlopende tuin uitkomend op de Seminariestraat en de Vismarkt. Georiënteerd, eclectisch kerkgebouw met overwegend neobyzantijnse en neoromaanse stijlinvloeden..

Tolhuisje

Vismarkt (Ieper)
Tolkantoor op arduinen platform, afgezet met gietijzeren leuning. Gebouwd naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) en hier in 1899 opgericht; thans, identieke reconstructie, naar ontwerp van dezelfde architect, van 1923.

Vispoort

Boterstraat (Ieper)
Nagenoeg identieke reconstructie naar het vooroorlogse patroon door architect Jules Coomans (Ieper).

Winkel

Boterstraat 23 (Ieper)
Benaderende reconstructie van de vooroorlogse 18de-eeuwse halsgevel van twee traveeën en twee bouwlagen, door architect Jules Coomans (Ieper).