Eclectisch burgerhuis

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin

De bescherming als monument omvat het eclectisch burgerhuis, gelegen tegenover het casino.

De burgerwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief voorbeeld van een burgerwoning van circa 1850 met uitgewerkte bepleisterde en beschilderde lijstgevel, typisch voor de Kortrijkse architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw, die zich voornamelijk liet inspireren door de Franse bouwstijlen.
Als zijnde beeldbepalend op het plein, en belangrijk als pendant van het tegenoverliggende casino.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de burgerij die zich vestigt in de pas aangelegde stationswijk, het zogenaamde Nouveau Quartier.

Casinoplein 5 (Kortrijk)
Eclectisch burgerhuis uit het midden van de 19de eeuw, volgens bouwplan werden er wijzigingen aan de gevel aangebracht in 1874: onder meer raamomlijstingen en balkon. Onderkelderd breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (nok evenwijdig aan de straat, zwarte mechanische pannen), met drie dakkapellen.