Eclectisch burgerhuis

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin

De bescherming als monument omvat het eclectisch burgerhuis uit 1872.

De burgerwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het gaaf bewaarde eclectische interieur met onder meer bepleisterde plafonds met rozet, houten vleugeldeuren met fraai uitgewerkte en opvallende supra-porta's en marmeren schouwmantels.
Uitzonderlijk is het als gesammtkunstwerk ontworpen gaaf bewaarde eind 19de-eeuwse neo-Vlaamserenaissance-salon met monumentale schouw met arduinen schouwmantel en boezem gemarkeerd door drie beelden die figuren uit het Belgische verleden voorstellen onder meer Boudewijn I en Ambiorix.
De veranda is het enige gekende voorbeeld van een volledig met tegels beklede veranda in de stad Kortrijk en is eerder uitzonderlijk voor de regio.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief voorbeeld van een herenwoning uit het einde van de 19de eeuw, duidelijk beïnvloed door de Franse bouwstijlen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel werd met veel zorg uitgewerkt en veruitwendigd de status van de opdrachtgever.
Als zijnde een beeldbepalend element op het plein.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde interessant door het grotendeels behouden eclectische interieur met verzorgde en luxueuze binnenafwerking, als uiting van de status van de bewoners.
Als zijnde een voorbeeld van de burgerij die zich in de tweede helft van de 19de eeuw gaat vestigingen in de nieuwe stadsuitbreidingen, die zich situeren in de stationsbuurt i.e. Le Nouveau Quartier.

Eclectisch herenhuis

Casinoplein 6 (Kortrijk)
Eclectische herenwoning gedateerd 1872. Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Houten kroonlijst rustend op consoles, per drie gegroepeerd met ertussen cirkelmotief. Horizontaal benadrukte lijstgevel door de schijnvoegen en de doorgetrokken boven- en onderdorpels van de rechthoekige en getoogde vensters in geprofileerde omlijsting met oren.