Watermolen Staeyenmolen

Watermolen Stayenmolen en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de watermolen Staeyenmolen, een 19de-eeuwse watermolen met bovenslagrad en volledig bewaard molenwerk. De watermolen is met de omgeving beschermd als stadsgezicht.

De Staeyenmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als bovenslagmolen, met inbegrip van het raderwerk, de drie maalstoelen, de builinstallatie, de haverpletter, de elektrische motor ACEC van 6,5 pk, de jakobsladder, de galg, het binnenluiwerk, de aandrijfassen, het sluiswerk, de natuurstenen bedding van de molenloop, de gietijzeren maalgoot, het waterrad, uit de tweede helft van de 19de eeuw met een door de fabrieksarchitectuur geïnspireerde opbouw, een overdekt waterrad, een gietijzeren maalgoot en een gietijzeren roerwerk.

Watermolen Stayenmolen

Tiensesteenweg 204 (Sint-Truiden)
Nog werkzame waterradmolen op de Molenbeek. Witgeschilderde, bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom het erf, dat vanaf de straat bereikbaar is via een gekasseide oprit.