Herenhuis

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin

De bescherming als monument omvat het herenhuis van circa 1900.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een herenhuis opgetrokken circa 1900, naar verluidt in opdracht van industrieel Florin en naar ontwerp van H. Maquet.
Als zijnde een representatief voorbeeld uit het oeuvre van Maquet van circa 1900. Het ontwerp van dit eclectisch herenhuis heeft als basis het neoclassicisme gecombineerd met tal van verwijzingen naar de Italiaanse renaissance palazzobouw. Typisch voor zijn oeuvre tussen 1884 en 1909 en hier duidelijk aanwezig is de evenwichtig en harmonieus opgebouwde en imposante gevel volledig opgetrokken uit natuursteen en blauwe hardsteen. De gevel vormt een beeldbepalend element in het straatbeeld van de Doorniksestraat.
Als zijnde een representatief voorbeeld van een herenwoning uit het einde van de 19de eeuw-begin 20ste eeuw, duidelijk beïnvloed door de Franse bouwstijlen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een ontwerp van Henri Maquet, één van de belangrijkste Belgische architecten in de laatste drie decennia van de 19de eeuw en het eerste decennium van de 20ste eeuw. Maquets classicerende eclectisme beantwoordt aan de esthetisch-maatschappelijke behoefte van de hogere burgerij en de adel. Hij was tevens de 'huisarchitect' van Leopold II en in zijn opdracht ontwierp hij onder meer de Venetiaanse galerij te Oostende.
Als zijnde een representatief voorbeeld van de levensstijl van de Kortrijkse bourgeoisie op het eind van de 19de eeuw.
Als zijnde interessant door het grotendeels behouden eclectische interieur met verzorgde en luxueuze binnenafwerking, als uiting van de status van de bewoners.

Herenhuis

Doorniksestraat 63, 63F, 36B (Kortrijk)
Herenwoning van circa 1900 naar verluidt opgetrokken naar ontwerp van Henri Maquet (Brussel), in opdracht van industrieel E. Florin. Nu herbergt de woning kantoren. Het ontwerp, dat een representatief voorbeeld is van het oeuvre van Maquet tussen 1884 en 1909, heeft als basis het neoclassicisme gecombineerd met tal van elementen uit de Italiaanse renaissance palazzobouw.