Belgian Battery Corner Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Omloopstraat
Locatie Omloopstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/760.1
  • DW002420
  • OW002922

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Belgian Battery Corner Cemetery

Omloopstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Op 'Belgian Battery Corner' waren batterijen van de Belgische artillerie opgesteld in 1915. De begraafplaats werd ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Belgian Battery Corner Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats met inbegrip van alle beplantingen, de bakstenen muur bij de toegang, de beukenhaag, het schuilhuis, de Stone of Remembrance en het Cross of Sacrifice.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Belgian Battery Corner Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Op 'Belgian Battery Corner' waren in 1915 batterijen van de Belgische artillerie opgesteld. De begraafplaats werd gestart na de Mijnenslag van 7 juni 1917 en werd tot in oktober 1918 gebruikt. Vele doden stierven in de medische post die vlakbij in een boerderij ingericht was. Nu liggen er 573 doden. Bijna de helft hiervan behoorde tot een artillerie-eenheid, wat wijst op de sterke aanwezigheid van de artillerie in deze omgeving.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en J.R. Truelove. Vlakbij de gebogen voormuur met open toegang staat de 'Stone of Remembrance', geflankeerd door coniferen. De begraafplaats is in twee niveaus aangelegd, met het 'Cross of Sacrifice' op het verbindingspunt. Hier staat een schuilgebouw uit rode baksteen en witte natuursteen, met een zadeldak uit rode dakpannen, een rondbogige toegang en rondboogversieringen. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken, linden langs de oostelijke en westelijke rand en populieren langs de zuidelijke rand.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.