Duhallow A.D.S. Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Diksmuidseweg
Locatie Diksmuidseweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/761.1
  • DW002420
  • OW002923

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Duhallow A.D.S. Cemetery

Diksmuidseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De begraafplaats werd gestart op 31 juli 1917. Na de wapenstilstand werden 633 doden overgebracht naar 'Duhallow A.D.S. Cemetery'.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Duhallow A.D.S. Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats met inbegrip van alle beplantingen, de bakstenen muur met smeedijzeren toegangshek aan de Diksmuidseweg, de laurierkershaag, het schuilhuis, de Stone of Remembrance en het Cross of Sacrifice.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Duhallow A.D.S. Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats aangelegd vanaf 31 juli 1917, tijdens de Slag om de Pilckem Ridge (Derde Slag bij Ieper). De begraafplaats getuigt van het Britse medische evacuatiesysteem. Vlakbij was een 'Advanced Dressing Station' (A.D.S. of vooruitgeschoven verbandpost) ingericht, van waaruit de gewonden na een eerste verzorging doorgestuurd werden naar een 'Main Dressing Station'. In oktober en november 1918 waren hier 'Casualty Clearing Stations' (veldhospitalen) ingericht. Na de wapenstilstand werden nog graven toegevoegd waardoor er nu 1602 doden liggen (of herdacht worden), waaronder onder meer 54 Duitsers en 1 Brit uit de Tweede Wereldoorlog.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. Vooraan, bij het 'Cross of Sacrifice', staan 39 'special memoriais' en 2 'duhallow blocks'. Achteraan staan de 'Stone of Remernbrance' "en een schuilgebouw uit rode baksteen en witte natuursteen, in classicerende stijl opgetrokken met onder meer zadeldak, gebroken fronton en rondbogige toegang. De graven liggen verspreid over negen perken en worden getooid met bloemen en struiken. Rondom rond staan een haag uit laurierkers en bomen, waaronder es en goudenregen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.