Abdijsite zusters bernardinessen met gastenkwartier

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Omgrachte site van de cisterciënzerinnenabdij van Oosteeklo. Het gastenkwartier is het enige resterende abdijgebouw van de oude Abdij van Oosteeklo. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het oudste gedeelte van het gebouw klimt op tot de 15de of 16de eeuw, vermoedelijk werd na de vernielingen in 1577 het oostelijk gedeelte van het huidig gebouw heropgebouwd. Centraal tussen de twee gedeelten bevindt zich het trappenhuis met de stenen wenteltrap. Op de abdijsite ook het buitenverblijf voor religieuzen, zogenaamd kasteel Roegiers, opklimmend tot 1783 met omringend park in landschappelijke stijl.

Abdijstraat 40-42, Kloosterakkerstraat (Assenede)

Is de omvattende vaststelling van

Kasteel Roegiers met park

Abdijstraat 40-42 (Assenede)
Kasteel, gelegen in een omgracht park afgesloten met een ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers met vaasbekroning. Park aangelegd in landschappelijke stijl met vijver en ijzeren brugje, opvallende rij platanen aan de walgracht. Oorspronkelijk gepleisterd en witgeschilderd kasteel daterend van 1783- 1785, uitgebreid circa 1910 en in 1938. Voormalige gebouwen van de bierbrouwerij, in kern daterend van circa 1800 en uitgebreid in 1903 met een stoombrouwerij. Dicht bij het kasteel, bevindt zich nog een kleine arbeiderswoning van circa 1863.