Kasteeldomein De Lovie: grot

Kasteeldomein de Lovie

Beschrijving

De jagersgrot in het park bij kasteel De Lovie, gelegen langs de Krombeekseweg te Poperinge, is beschermd als monument. Andere gebouwen in het park zijn eveneens beschermd als monument, het park is beschermd als dorpsgezicht.

De jagersgrot is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde: Het betreft een gaaf bewaarde en - mede door zijn omvang en architecturale uitwerking - zeldzaam voorkomende jagersgrot. Dit grottencomplex, gelegen op een eiland gevormd door de waterpartijen, is volledig ingepast in het concept van de Engelse landschapstuin en geeft een beeld van levenswijze van de aristocratie rond de eeuwwisseling.

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciƫrgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.