Dorpskern Bassevelde

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskern van Bassevelde bestaat uit een opvallende open ruimte gevormd door het dorpsplein en de aangrenzende dorpsstraat. De open ruimte gaat is een relict van de middeleeuwse dorpsvorm en van een proto-industriële site in functie van de lakennijverheid.

ruimtelijk-structurerende waarde

Dorp (Assenede)

Is de omvattende vaststelling van

Dorpspomp

Dorp (Assenede)
De openbare waterpomp werd opgericht ter vervanging van een houten dorpspomp. De gemeenteraad belastte bouwkundige Edmond de Perre-Montigny met een ontwerp. De arduinen pomp werd geplaatst in 1876 en in 1877 werd de bronzen waterspuwer geleverd.

Muziekkiosk

Dorp (Assenede)
De muziekkiosk werd opgericht in 1930 door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. De eenvoudige achthoekige constructie bevat een bakstenen onderbouw waarop een betonnen vloer en acht gietijzeren zuiltjes onder een houten tentdak met rode kunstleien.

Oorlogsmonument met vredesboom

Dorp (Assenede)
Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door een vredesboom.