Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein De Lovie met park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
12855
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12855

Besluiten

Kasteeldomein de Lovie
definitieve beschermingsbesluiten: 03-02-2000  ID: 3540

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft het park met inbegrip van alle gebouwen horend bij het kasteel De Lovie.



Waarden

Het kasteelpark is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als restant van het oorspronkelijke Engelse landschapspark met volgende belangrijke en herkenbare elementen: de deels bewaarde dreef van rode beuken, de waterpartijen met bruggetje, de verscheidene vergezichten, de bosjes, de hagen, de merkwaardige bomen en de als monument voorgestelde tuinelementen met name het prieeltje, de jagersgrot, de ijskelder. ..
Als zijnde de initiële omkadering van de buitenplaats, ontegensprekelijk met het kasteel verbonden.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Is de omvattende bescherming van

Gelegde haagbeukhaag bij kasteeldomein de Lovie

Canonstraat (Poperinge)
Het kasteeldomein de Lovie wordt aan de zuidwestzijde, de Canonstraat, afgesloten door een sierlijk geschoren haag van haagbeuk. De haag is breder aan de basis dan bij de top en is bovendien dicht gemaakt door de haagplanten in een bepaalde richting te leggen, het leggen gebeurde hier niet in één richting maar kruisgewijs. Het leggen van de haag is een oude techniek waarbij men de haag ondoordringbaar maakt voor vee en waarbij men ook het gat in de haag herstelt.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Bossen tussen Sint-Jan-ter-Biezen en Sint-Sixtusabdij

Krombeke, Poperinge, Proven, Watou (Poperinge), Westvleteren (Vleteren)
Dit gebied is gelegen op een interfluviale kam die door talrijke dalhoofden wordt aangesneden. Tijdens de vroege middeleeuwen was de gehele kam bebost. Momenteel resten er kleinere loofboscomplexen die niet meer op elkaar aansluiten. Ze worden omringd door een mozaïek van wei- en akkerlanden. De aanwezige hoeves zijn sterk verspreid en en bestaan veelal uit enkele losstaande bakstenen gebouwen met resten van een middeleeuwse walgracht. In het gebied liggen de kasteeldomeinen De Lovie en Couthof met elk hun omringend park. In het gebied zijn nog verschillende sporen van de Eerste Wereldoorlog waaronder een legerbarak en een begraafplaats. De Sint-Sixtusabdij in het uiterste noordoosten van dit gebied is een trappistenabdij gesticht in 1831 waar nog steeds trappist gebrouwen wordt.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein De Lovie met park [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12855 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.