Herenhuis

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch herenhuis.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een typerend neoclassicistisch herenhuis ontworpen door L. De Geyne in 1876 met een gaaf bewaarde gevel. Het enkelhuis toont de gebruikelijke plattegrond van ruime traphal waarrond groepering van spreekkamer, salon en eetkamer; de veranda achter de traphal is deels in hout opgebouwd op arduinen sokkel en vertoont een gave lantaarn met beschilderd plafond. Het huis omvat talrijke bewaarde interieurelementen. Het pand is representatief voor de architecturale invulling van de stadsuitleg voorbij de Doorniksepoort circa 1870; de percelen ter hoogte van het vroegere Sint-Sebastiaanspark waren bovendien zeer gegeerd omwille van de nabijheid van het station. Het pand maakt bovendien deel uit van een gaaf bewaarde straatwand in neoclassicistische stijl, waarin het een beeldbepalende schakel vormt.

sociaal-culturele waarde

het herenhuis is typerend voor de levensstijl van de begoede burgerij, in casu de handelaar en medeoprichter van een mechanische vlasspinnerij Victor Beck, waarbij veel aandacht besteed wordt aan het comfort, zoals onder meer blijkt uit de verwarmingsroosters.

Herenhuis

Doorniksewijk 10 (Kortrijk)
Herenhuis van 1876 van vier traveeën en drie bouwlagen naar ontwerp van Leopold De Geyne; aangeduid op de mutatieschets van 1879 samen met magazijn. Onderkelderd enkelhuis onder pannen zadeldak met bepleisterde lijstgevel met bossage op begane grond, in neoclassicistische stijl.