Ypres Reservoir Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Plumerlaan
Locatie Plumerlaan zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/762.1
  • OW002924

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Ypres Reservoir Cemetery

Plumerlaan zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De begraafplaats werd gestart in oktober 1915. Zo’n 1500 doden uit kleinere begraafplaatsen en de omliggende slagvelden werden na de wapenstilstand naar hier overgebracht.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Ypres Reservoir Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats met inbegrip van alle beplantingen en bomen, de bakstenen omheiningsmuur met hekpijlers en smeedijzeren hekwerk, de Stone of Remembrance en het Cross of Sacrifice.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Ypres Reservoir Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Behalve het reeds als monument beschermde Ramparts Cemetery, Lille Gate is dit de enige militaire begraafplaats die binnen de (voormalige) stadsmuren van Ieper overgebleven is. Oorspronkelijk waren aan deze kant van de stad drie begraafplaatsen aangelegd. Ypres Reservoir Cemetery werd na de oorlog de verzamelbegraafplaats voor onder meer de twee andere begraafplaatsen. Aan de 1100 doden die er tijdens de oorlog werden begraven, werden er na de wapenstilstand nog zo'n 1500 doden toegevoegd. Nu liggen er 2614 doden, waarvan er 1579 geïdentificeerd konden worden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Grote begraafplaats in het centrum van de stad, ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. De omheiningsmuur is plechtig uitgewerkt aan de toegangszijde, met onder meer kransmotieven op de toegangspijlers en traliewerk. Centraal vooraan staat het gebruikelijke 'Cross of Sacrifice', iets verder de 'Stone of Remembrance'. Op en rond de begraafplaats zijn vele bomen aangeplant, waaronder linden, platanen, tulpenbomen en jonge coniferen. De 11 perken met graven, die opgesteld staan in het uitermate verzorgde grasveld, worden getooid met bloemen en struiken. Tegen de muren groeit blauwe regen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.