Beschermd monument

Duitse bunker Moulin de l'Hospice

Beschermd monument van tot heden

ID
12863
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12863

Besluiten

Duitse mitrailleurspost Moulin de l'Hospice
definitieve beschermingsbesluiten: 16-04-2014  ID: 5393

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat de Duitse mitrailleurspost Moulin de l'Hospice uit de Eerste Wereldoorlog.



Waarden

De Duitse mitrailleurspost (W.O. I) 'Moulin de I'Hospice' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde een Duitse mitrailleurspost die deel uitmaakte van versterkingen bij de 'Moulin de I'Hospice', die op zijn beurt een onderdeel vormde van de Duitse voorste stellingen die hier tegen de westelijke flank van de heuvelrug van Wijtschate - Mesen waren uitgebouwd. Vanaf deze stellingen was een panoramische kijk in de vijandelijke linies mogelijk. Tegelijk waren deze stellingen kwetsbaar door hun ligging, want ook de geallieerden konden de Duitse activiteit in de voorste linies van ver gadeslaan. Deze stellingen bij 'Ferme du Moulin' zouden op 7 juni 1917 (Mijnenslag) door Nieuw-Zeelandse eenheden zonder slag of stoot veroverd worden.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

sociale waarde

Als materiƫle getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap. De militaire constructie is mooi ingebed in het weiland en vormt een echte blikvanger in het landschap.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Duitse mitrailleurpost Moulin de l'Hospice

Nieuwkerkestraat (Mesen)
Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog, in 1916 opgetrokken vlakbij 'Ferme du Moulin', een abdijhoeve van het Koninklijk Gesticht van Mesen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.