Duitse bunker Moulin de l'Hospice

Beschermd monument van 16-04-2014 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Mesen
Deelgemeente Mesen
Straat Nieuwkerkestraat
Locatie Nieuwkerkestraat (Mesen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33016/723.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Duitse bunker

Nieuwkerkestraat zonder nummer, Mesen (West-Vlaanderen)

Duitse bunker, die deel uitmaakte van de Duitse 1ste linie, gelegen in weide nabij boerderij Nieuwkerkestraat nummer 11.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming omvat de Duitse mitrailleurspost Moulin de l'Hospice uit de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

De Duitse mitrailleurspost (W.O. I) 'Moulin de I'Hospice' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde een Duitse mitrailleurspost die deel uitmaakte van versterkingen bij de 'Moulin de I'Hospice', die op zijn beurt een onderdeel vormde van de Duitse voorste stellingen die hier tegen de westelijke flank van de heuvelrug van Wijtschate - Mesen waren uitgebouwd. Vanaf deze stellingen was een panoramische kijk in de vijandelijke linies mogelijk. Tegelijk waren deze stellingen kwetsbaar door hun ligging, want ook de geallieerden konden de Duitse activiteit in de voorste linies van ver gadeslaan. Deze stellingen bij 'Ferme du Moulin' zouden op 7 juni 1917 (Mijnenslag) door Nieuw-Zeelandse eenheden zonder slag of stoot veroverd worden.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

sociale waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap. De militaire constructie is mooi ingebed in het weiland en vormt een echte blikvanger in het landschap.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.