Neoclassicistisch herenhuis

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin

De bescherming als monument omvat het herenhuis.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard neoclassicistisch herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw met interessant eclectisch interieur dat relevant is voor de verfijnde levensstijl van de toenmalige Kortrijkse burgerij zoals onder meer blijkt uit de bewaarde wintertuin.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaard, zowel van buiten als van binnen, neoclassicistisch herenhuis met enfilade van salon, eetkamer en wintertuin. Het pand is representatief voor de architecturale invulling van de stadsuitleg voorbij de Doorniksepoort circa 1870; de percelen ter hoogte van het vroegere Sint-Sebastiaanspark waren bovendien zeer gegeerd omwille van de nabijheid van het station. Het pand maakt bovendien deel uit van een gaaf bewaarde straatwand in neoclassicistische stijl, waarin het een beeldbepalende schakel vormt.

artistieke waarde

Een vrij gaaf bewaard interieur, grotendeels in originele kleurstelling, met in salon beschilderde zij den wandbespanning, geschilderd medaillon en figuratief geschilderd plafond. De wintertuin met mozaïekvloer en zenitale verlichting van glas in lood is opmerkelijk door het bewaarde rotswerk. De weliswaar niet meer actieve wintertuin vormt een typische uiting van de neoromantische tuingedachte van het einde van de 19de eeuw. Zowel de idyllische reiservaringen in warmere vakantieoorden, de botanische interesse en het artisanaal innovatief karakter, krijgen uitvoering in een kunstzinnig functioneel geheel.

Doorniksewijk 14 (Kortrijk)
Herenhuis van 1872 opgetrokken in opdracht van Lecomte. Pas op mutatieschets van 1874 aangeduid als een rechthoekig volume met aanbouw links op de achtergevel. In 1914 in opdracht van notaris V. Vansteenhuyse wijzigen van voorgevel van het woonhuis, dit is rondboogdeur bekroond met balkon met smeedijzeren hek in plaats van steekbogige deur bekroond met ander balkon en wijzigen kelderopeningen.