Beschermd monument

Herenhuis met koetshuis

Beschermd monument van tot heden

ID
12870
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12870

Besluiten

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 28-05-2003  ID: 4041

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis met koetshuis op de hoek van de Doorniksewijk en Hoveniersstraat.



Waarden

Het herenhuis met koetshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als typerend woonhuis voor de aristocratie met aandacht voor het comfort, cf. art-nouveauradiatoren. Er wordt ook een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de dienstvertrekken (de meidenkamers zijn heden grotendeels heringericht) en de leefruimten van de aristocratie, met veel aandacht aan koetshuis. Het koetshuis met stal toont het belang van de koets als transportmiddel en de aandacht voor het rij- en koetspaard in het begin van de 20ste eeuw.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde in oorsprong twee woonhuizen representatief voor de architecturale invulling van de Kortrijkse stadsuitleg circa 1870, evenwel sterk gewijzigd en tot één geheel omgebouwd omstreeks 1912 in opdracht van Ch. Goethals-de Thibault de Boesinghe die het geheel een nog meer monumentaal uitzicht verleende en bovendien combineerde met een imposant koetshuis. Het hoekpand maakt tevens deel uit van een gaaf bewaarde straatwand in neoclassicistische stijl.

artistieke waarde

Het dubbelhuis wordt gekenmerkt door een monumentale en rijkelijk aangeklede traphal en enfilade van salon en eetkamer. Het interieur vertoont een deels behouden aankleding in traditionele Franse stijlen zoals neo-régence, neo-Lodewijk XVI en neo-empire.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis met koetshuis

Doorniksewijk 16, Hoveniersstraat 17B (Kortrijk)
Imposant herenhuis aangepast en voorzien van nieuw parement circa 1912, in opdracht van Ch. Goethals-de Thibault de Boesinghe naar ontwerp van J. Demeere, en met koetshuis van 1912. In oorsprong twee huizen van 1875. Onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak met bepleisterde lijstgevels. Ommuurde tuin met poort naar koetshuis, uitgewerkt als een rode baksteenbouw verfraaid met arduin en witte natuursteen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.