Beschermd monument

Herenhuis ontworpen door L. De Geyne

Beschermd monument van 28-05-2003 tot heden
ID: 12872   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12872

Besluiten

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 28-05-2003  ID: 4041

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis ontworpen door Leopold De Geyne.Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De veranda werd voorzien van wandschilderingen op doek van de Kortrijkse schilder Emmanuel Viérin die een belangrijke plaats inneemt In de impressionistische landschapsschildering te Kortrijk.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaard, zowel van buiten als van binnen, neoclassicistisch herenhuis, representatief voor de architecturale invulling van de Kortrijkse stadsuitleg op het einde van de 19de eeuw. Typerend neoclassicistisch woonhuis met fraai uitgewerkte gevel en standaard enkelhuisplattegrond met monumentale traphal en typische enfilade van salon, eetkamer en veranda in Franse en Vlaamse stijl met bewaarde decoratie.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een eind 19de-eeuws herenhuis typerend voor een Kortrijkse textielbaron en gelegen in de nabijheid van de fabriek.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis ontworpen door L. De Geyne

Doorniksewijk 39 (Kortrijk)
* Doorniksewijk nr. 39. Herenhuis van 1892 naar ontwerp van L. De Geyne voor industrieel C. Depoortere-Berte, eigenaar van een textielfabriek in de Beverlaai. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. In 1859 stichtten de gebroeders Camille, Arthur en Henri De Poortere een vlasweverij in de Beverlaai 3; in 1921 wordt het omgevormd tot de N.V. "Ets. De Poortere Frères". Neoclassicis