Potijze Burial Ground Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Potijzestraat
Locatie Potijzestraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/764.1
  • DW002420
  • OW002926

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Potijze Burial Ground Cemetery

Potijzestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Potijze Burial Ground Cemetery werd gebruikt tussen april 1915 en oktober 1918. Volgens het huidige register liggen er 586 militairen begraven. De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Potijze Burial Ground Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats met inbegrip van alle beplantingen, de bakstenen omheiningsmuur met hekpijlers en hekwerk, de Stone of Remembrance en het Cross of Sacrifice.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Potijze Burial Ground Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Eén van de vier begraafplaatsen, die aangelegd waren bij het 'White Château', het landhuis bij de Potyze waar medische posten en hoofdkwartieren waren ingericht. Potijze Burial Ground werd gebruikt tussen april 1915 en oktober 1918. Er liggen 586 militairen begraven, waarvan velen behoorden tot de '2nd & 14th Durham Light Infantry', de 'Guards Division', de '2nd Hampshire Regiment' en de 'lst West Yorkshire Regiment'.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. Kenmerkend zijn de bakstenen ommuring (afgedekt met witte natuursteen), het smeedijzeren toegangshekken, het 'Cross of Sacrifice', de 'Stone of Remembrance' en, de witte 'headstones'. Bloemperken, struiken, jonge coniferen en Noorse esdoorns tooien het geheel.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.