Beschermd monument

Neorégence herenhuis

Beschermd monument van tot heden

ID
12876
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12876

Besluiten

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 28-05-2003  ID: 4041

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neorégence 'hotel' of herenhuis uit 1909.



Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als een rijkelijk ingericht interieur waarin zowel de Franse stijlen als de neo-Vlaamserenaissance aangewend wordt; in tegenstelling tot andere huizen zijn er ook een aantal ruimten op de eerste verdieping die luxueus uitgewerkt zijn. Enfilade van salon in neorégencestijl, eetkamer in neo-Vlaamserenaissance en veranda in neo-empirestijl. De aankleding van de eetkamer in neo-Vlaamserenaissance met imitatiegoudleder is opmerkelijk en indrukwekkend. In de bovenboezem van de schouw in de traphal is een vroeg 19de-eeuws geschilderd portret ingewerkt van een lid van de Sint-Sebastiaansgilde.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Prachtig voorbeeld van een 'hotel' dat vrij gaaf bewaard is, qua gevels, planindeling en interieurelementen. Het huis is ontworpen door J. R. Van Hoenacker in 1909.

sociaal-culturele waarde

Als typerend herenhuis van de industrieel Ch. Vande Venne-Meeus, eigenaar van de bloemmolens in de Kapucijnenstraat. Typerend onderscheid tussen dienstruimten en de ruimte voor het personeel en sterk uitgewerkte ruimten. De sterke aandacht voor het terras met luifel toont de aandacht die de begoede klasse had voor de tuincultuur en de vrije tijd.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Neorégence herenhuis

Doorniksewijk 66 (Kortrijk)
"Hôtel" van 1909 gebouwd in opdracht van Ch. Van de Venne-Meeus (eigenaar van de bloemmolens in de Kapucijnenstraat gesticht in 1884 in een voormalige olieslagerij), naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk). Tevens bouw van een afsluitingsmuur links.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neorégence herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12876 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.