Brouwerswoning met siertuin

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de brouwerswoning aan de Doorniksewijk, met inbegrip van de siertuin met omheiningsmuur, koetshuis en tuinpaviljoen.

Waarden

Het herenhuis verbonden via tuinmuur met koetshuis, tuinhuis en tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als een rijke brouwerswoning, typerend voor de eind 19de-eeuwse stadsuitleg, met name de Doorniksewijk waar talrijke industriëlen bouwden. Er wordt hier ook een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de dienstruimten, cf. volledig betegelde keuken en de leefruimten van de burgerij. Bovendien duidt de aanwezigheid van de tuin met vijver en tuinhuis op de verfijnde leefwereld van de eigenaars. Deze tuin is een fraaie uiting van een rijkelijk uitgewerkte stadstuin.

artistieke waarde

Als zijnde een lange, smalle stadstuin met centraal perspectief die in drie delen gecompartimenteerd wordt, met twee grasvelden en een centrale vijver.
Als zijnde een tuin gedomineerd door een tuinhuis met sierlijk ajourwerk.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een zeer geslaagd voorbeeld van een eclectisch woonhuis met neoclassicistische inslag met een monumentale natuurstenen gevel met erker bekroond met loggia naar ontwerp van J.R. Van Hoenacker uit 1911 en gelegen in de stadsuitleg uit het einde van de 19de eeuw. Het pand met rijkelijke interieuraankleding, vertoont het klassiek enkelhuisplattegrond met brede koetsdoorgang, enerzijds leidend naar het koetshuis en de stallingen, anderzijds naar de monumentale traphal waarop spreekkamer, salon en eetkamer uitgeven. De spreekkamer behoudt nog de originele lambrisering, schouwen polychroom cassettenplafond. Het salon is uitgevoerd in neoclassicistische vormgeving en de eetkamer in neo-Vlaamserenaissance-stijl; deze eetkamer en de ronde veranda met glas in lood en mozaïekvloer kijken uit op de fraaie tuin. Het tuinhuis van 1877 hoorde bij een oudere bebouwing; het mooi geajoureerde houtwerk verwijst naar de romantische tuincultuur in het laatste kwart van de 19de eeuw.

Doorniksewijk 49 (Kortrijk)
Brouwerswoning gebouwd in opdracht van Omer Vander Ghinste, met bijhorende tuin, tuinmuur; koetshuis en tuinhuis. Herenhuis van 1911 naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk). De woning vervangt een 19de-eeuws herenhuis. In 1911 bouw van woonhuis met koetshuis en stallingen, serre en klein volume in uiterste noordoosthoek van tuin. Het koetshuis wordt in 1988 uitgebreid aan de oostkant. In 1988 ook toevoeging van de toegang in de Boerderijstraat tot het perceel. Op dat moment is de serre nog aanwezig.