Batterij Bamburg

Veldbatterij Bamburg

De bescherming omvat de veldbatterij Bamburg.

Veldbatterij Bamburg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Kustverdediging van de Atlantikwall opgetrokken in de periode 1942-1944. De veldbatterij Bamburg is uniek voor Vlaanderen. Het betreft de enige nog volledig uitgebouwde veldbatterij van de Atlantikwall tussen Boulogne en de Scheldedelta.

industrieel-archeologische waarde

Als goede bewaarde getuigenissen van de vestigingsbouwkunst uit de Tweede Wereldoorlog en meer bepaald van de verdediging van de Duitse Atlantikwall.

Schuddebeurzeweg (Middelkerke)
Gelegen in een weiland gevat tussen de Bamburgstraat en de Schuddebeurzeweg. In 1942-1944 door de Duitse bezetter gebouwd als onderdeel van de "Atlantikwall". Drie km landinwaarts gelegen; ter verdediging van de ten westen gelegen haven van Nieuwpoort. Uniek als enige nog volledig uitgebouwde veldbatterij van de "Atlantikwall" tussen Boulogne en de Scheldedelta, id est met loopgraven en bunkers van verschillende typologie.