Stadswoning Sint-Martinus

Woningen

De stadswoning, genaamd Sint-Martinus, is beschermd als monument.

Waarden

Het pand, zogenaamd Sint-Martinus, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard hoekpand van 1647. De gevel wordt getypeerd door barokke cartouches en een fraaie gevelsteen met verwijzing naar de huisnaam 'Sint-Martinus'. Het is een representatief voorbeeld van een 17de-eeuws woonhuis met de authentieke balklagen en vloerconstructies vermoedelijk bestaande uit bepleisterde moer- en kinderbalken. Het interieur bewaart enkele interessante decoratie-elementen zoals onder meer barokke schouwen die vrij zeldzaam zijn in Brugge. De schouwmuren bestaan uit een rijke verzameling aan zogenaamde Delftse tegeltjes.

sociaal-culturele waarde

De ligging van het pand op de hoek van de Korte Riddersstraat, aan het Sint-Maartensplein verleent het pand een beeldbepalende functie.

Korte Riddersstraat 10 (Brugge)
Hoekhuis van vier/drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1647, maar met 15de- tot 16de-eeuwse kern, zie dakconstructie. De muuropeningen werden in de loop van de 18de eeuw aangepast. Verankerde, geschilderde lijstgevel van baksteen met gebruik van natuursteen. Op hoek Mariabeeld met Kind onder baldakijn. Zijgevel met trapgevel.