Beschermd monument

Landhuis 't Hooghe

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 28-05-2003  ID: 4041

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het landhuis 't Hooge of 't Hooghe. Het park van het kasteeltje is als stadsgezicht beschermd.

Het landhuis 't Hooge is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het kasteeltje omvat een rijkelijk versierde middenzaal met lambrisering, wandpanelen en plafond waarbij sommige motieven ontleend zijn aan de empirestijl; de zaal omvat bovendien fraai geschilderde medaillons met vogels.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als een typerend 'kasteeltje' of buitenverblijf, met de bijhorende tuin uit het tweede kwart van de 19de eeuw.
Als een landhuis en een Engelse landschapstuin die volledig op elkaar afgestemd zijn qua grondplan enerzijds en qua tuinaanleg anderzijds opdat er vanuit de salons en kamers optimaal genoten kan worden van het wijds uitzicht.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een voormalig buitenverblijf van circa 1844, relevant voor de verfijnde levensstijl van de toenmalige bourgeoisie.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Landhuis 't Hooghe en park

Doorniksesteenweg 218 (Kortrijk)
Zogenaamd "Kasteel 't Hooghe" en park. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Op het onbebouwd perceel wordt volgens de mutatieschets van 1844 een "kasteel" gebouwd, door F. Goethals-Delevigne; E. Van Hoonacker vermeldt als bouwdatum 1835. Volgens P. Debrabandere krijgt weduwe F. Goethals-Delevigne in 1884 de bouwvergunning voor het veranderen van de