Engelse landschapstuin

Herenhuizen, villas's, burgerhuizen, landhuis en park 't Hooge, en tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Engelse landschapstuin die aanvankelijk deel uitmaakte van het empire landhuis van de familie Vercruysse. Tuinelementen zoals het toegangshek, de dreef, de tuinbrug, toren en gloriëtte maken deel uit de van de bescherming. De koetshuizen en woning van de tuinman zijn niet beschermd.

Waarden

De tuin met toegangshek en dreef, brug, toren en gloriëtte is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een sterk gesculpteerd park met aanvulling van bouwkundige tuinelementen, met name brug, toren en gloriëtte.
Als zijnde een uiterst kunstzinnig uitgewerkte houten gloriëtte in verfijnd ajourwerk op een imitatierotsstructuur.

Als zijnde een Engelse landschapstuin typerend voor een buitengoed uit de vroege 19de eeuw.

sociaal-culturele waarde

Als een tuin horend bij een buitengoed typerend voor de tuincultuur van de begoede burgerij.

Doorniksewijk (Kortrijk)
Voorheen empire landhuis, gelegen achter nummer 140 en gebouwd door de familie Vercruysse en gesloopt in 1985. Behouden tuin in Engelse landschapstijl met vijver, prieel en belvedère.