Aeroplane Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Zonnebeekseweg
Locatie Zonnebeekseweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/767.1
  • DW002420
  • OW002929

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Aeroplane Cemetery

Zonnebeekseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Een Brits vliegtuig stortte in 1915 neer nabij het huidige 'Cross of Sacrifice', waardoor de begraafplaats zijn huidige naam verwierf. Na de wapenstilstand werd de begraafplaats aangevuld met circa 960 graven uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Aeroplane Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats met inbegrip van alle beplantingen en bomen, de bakstenen omheiningsmuur met hekpijlers en smeedijzeren hekwerk, de Stone of Remembrance, het Cross of Sacrifice en het schuilhuis.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Aeroplane Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats aangelegd tijdens de Derde Slag bij Ieper, nadat dit gebied op 31 juli 1917 ingenomen kon worden. De begraafplaats werd genoemd naar een Brits vliegtuig, dat er neerstortte. Na de wapenstilstand werden nog circa 960 graven toegevoegd uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen. Nu liggen er 1105 doden, waarvan er 469 geïdentificeerd konden worden. Er liggen onder meer drie mannen, die terechtgesteld waren omwille van desertie.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en W. H. Cowlishaw met typische elementen zoals de bakstenen ommuring (afgedekt met witte natuursteen), het smeedijzeren toegangshekken, het 'Cross of Sacrifice' en de 'Stone of Remernbrance'. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken, haagbeuken en cultuurpopulieren.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.