Hoeve met losse bestanddelen met hopasten

Boerenwoning, hopast, bakhuis, kapel, stal en erf

Beschrijving

De boerenwoning, de hopasten, het bakhuis, de kapel, de stal en het erf van de hoeve met losse bestanddelen, gelegen langs de Steenvoordestraat te Watou, zijn beschermd als monument.

Waarden

Het boerenhuis, de hopast, het bakhuis, de kapel, de stal en het erf zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een voorbeeld van een ast waar drie types van systemen zijn toegepast, met name een stallingast met hoge vlaak bestaande uit tonische latjes, een systeem met gemetselde cokesoven met zijdelingse luchtgaten en een ast met cokesoven ( buiten de het astgebouw) die voorzien is van een ventilator die door een kleine dieselmotor werd aangedreven.

sociaal-culturele waarde

De hoeve als een historische woonvorm die typisch is voor de landbouw en hop dominerende streek van Poperinge.
De asten zijn een belangrijke getuige van een tak in de voedingsindustrie waarvan de intense productie in bepaalde periodes en in bepaalde streken van een niet te onderschatten betekenis zowel in het dagelijks economisch leven als met betrekking tot het volksleven bijvoorbeeld naar aanleiding van de jaarlijkse hopfeesten.
De hopast is mede door de aanwezigheid van de gekken en een beeldbepalend element in het landelijk gebied.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De hoeve is een goed en representatief voorbeeld van een hoeve bestaande uit vrijstaande L- of U-vormige opstelling van verschillende losse bestanddelen rondom een begraasd erf.
Als zijnde een hoeve bestaande uit een ensemble van diverse gaaf bewaarde bestanddelen. Een woonhuis met geïncorporeerde paardenstal in kern zeker opklimmend tot de 18de eeuw getypeerd door rechthoekige muuropeningen met behouden blokramen gevat in een segmentboog- of een korfboognis. De zijgevels zijn voorzien van aandaken en zijn afgewerkt met muurvlechtingen. Eén van de zijgevels is voorzien van een wapenschild verwijzend naar de heren van Watou, wat wijst op het belang van de hoeve. Het interieur van het boerenhuis bewaart de oorspronkelijke indeling en balkenzoldering opgebouwd uit moer- en kinderbalken.
De bijgebouwen dateren voornamelijk uit de 19de eeuw: een oorspronkelijk vrijstaand tweeledig opgebouwd bakhuis, een stal, een schuur en een hopast. Een aan de straat gelegen kapel met behouden interieurafwerking is voorzien van fraaie polychroom beschildering.
De hoeve omvat een deels bewaarde oude erfaanleg bestaande uit onder meer kasseipaden, bakstenen stoepen, twee poelen en omhaagde boomgaard.

historische waarde

De hoeve behoort tot het bouwhistorisch erfgoed van de streek, met een geschiedenis die minstens teruggaat tot de 18de eeuw. De site staat aangeduid op historisch kaartenmateriaal zoals op de kaart van Ferraris van 1770-1778. De hoeve was eigendom van de graven van Watou wat wijst op het belang van de hoeve.
De historische structuur van de hoeve is bewaard. Op de kaart van Ferraris van 1770-1778 is het woonhuis weergegeven op dezelfde locatie. De overige hoevegebouwen dateren uit de 19de eeuw, met name het bakhuis is gebouwd tussen 1856 en 1860, de stallingast dateert van 1869, de stal dateert van 1856 en de kapel dateert van 1869.
Deze ast illustreert zeer duidelijk meerdere fasen in het ontwikkelingsverhaal van de hopasten in Vlaanderen. De drie hopasten staan elk symbool voor een episode in de historische ontwikkeling van de hopasten in Vlaanderen. Ze vormen een illustratie van de evolutie die de cokesasten sinds de late 19de eeuw tot in de tweede helft van de 20ste eeuw hebben gekend. Deze hopast illustreert tevens de mechanisatie die vooral zijn intrede deed na de Eerste Wereldoorlog.

Hoeve met hopasten

Steenvoordestraat 59 (Poperinge)
Hoeve, reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778, met losse, lage bestanddelen rondom een erf met poel. Ten westen ligt een onverharde erfoprit met aan de straatzijde enerzijds een 19de-eeuws kapelletje en anderzijds een ast. Ten noorden van het erf bevindt zich een boerenhuis met geïncorporeerde paardenstal en aangebouwd bakhuis.