Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Schoolsite stadsschool n°7

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Stadsschool nummer 7 en omgeving
definitieve wijzigingsbesluiten: 16-04-2010  ID: 11209

Beschrijving

De volledige site van de stadsschool n°7 te Leuven is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat de als monument beschermde school (bestaande uit het klasgebouw, de twee openluchtspeelplaatsen, de ommuring en de directeurswoning) aangevuld met de uitbreiding van 1920 door stadsarchitect Marcel Lens. Omwille van een wijzigingsbesluit van 16 april 2010 horen de speelplaats van deze uitbreiding en de open ruimte ten noorden van de school niet meer tot het stadsgezicht.

Waarden

Het globale schoolcomplex is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische en artistieke, in casu beeldbepalende waarde: als een karakteristieke en gaaf bewaarde schoolsite uit de eerste decennia van deze eeuw, die door haar specifieke architecturale vormgeving en een variërende terreinbezetting, waarbij volumetrisch verschillende gebouwen afwisselen met hekkens, muren, poorten en open ruimtes, niet alleen een herkenningspunt maar ook een belangrijk architecturaal accent vormt in het 'burgerlijke' Nieuw Kwartier en meer bepaald in de Weldadigheidsstraat. De schoolsite vormt de directe, onmiddellijk met Stadsschool nummer 7 verbonden visuele omgeving, die door het beeldbepalend karakter de intrinsieke waarde van dit monument tot zijn recht doet komen, waarbij de blinde wachtgevel niet bijdraagt tot de erfgoedwaarden van het stadsgezicht.

Stadsschool nr. 7

Parkstraat 126, Weldadigheidsstraat 76 (Leuven)
School 7 werd in opdracht van het Leuvense stadsbestuur gebouwd tussen 1910 en 1911. Het door stadsarchitect Eugène Frische ontworpen complex omvat een directeurswoning, een klassengebouw en twee openluchtspeelplaatsen.