Beschermd monument

Samenstel van stadswoning en gildehuis

Beschermd monument van tot heden

ID
12901
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12901

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 26-04-2002  ID: 3843

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het samenstel, bestaande uit een stadswoning en het gildehuis Het Mandetje of Le Panier d'Or, is beschermd als monument.



Waarden

De twee panden, waaronder Het Mandetje of Le Panier d'Or, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde twee diephuizen met een typische 17de-eeuwse trapgevel met typerende negblokken, speklagen en bij het linkerpand een overkragende bovenbouw en fraaie basreliëfvoorstellingen. De constructieve elementen wijzen op een oudere kern.

sociaal-culturele waarde

Het rechtse pand is het voormalig ambachtshuis van de tegeldekkers. Beide panden hebben een beeldbepalende ligging op de noordzijde van de Markt.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Gildehuis Het Mandetje

Markt (Brugge)
Ontwerp van 1662 in licht gewijzigde vorm vervangt een houten gevel. Oorspronkelijk dubbelhuis met deuromlijsting van natuursteen, nog bewaard in 1830, en voorzien van een vergulde mand boven de latei.


Stadswoning

Markt 28 (Brugge)
Diephuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw, met 19de-eeuwse aanpassingen van muuropeningen. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" in 1995 naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge).


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.