Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Gebouwen in Kortrijk

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis is neo-Vlaamserenaissance-stijl. De veranda en oranjerie behoren tot de afbakening als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het interessante eclectische interieur met bijzonder verzorgde uitwerking, dat een beeld geeft van de interieurinrichting op het eind van de 19de eeuw.
Opmerkelijk zijn de bepleisterde plafonds, beschilderd met florale motieven en de behouden ingebouwde kasten met glas in lood. Verder bleven onder meer de marmeren schouwmantels, lambrisering, marmeren vloeren en cementtegelvloeren behouden.
Opmerkelijk is de houten 'veranda', getypeerd door de waaierbogen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een pand opgetrokken in 1897 in neo-Vlaamserenaissance-stijl, een bouwstijl die vooral in de jaren 90 van de 19de eeuw in Vlaanderen populair was. Opmerkelijk is de rijk uitgewerkte gevel met oog voor detail cf. onder meer boogvelden met reliëf, de smeedijzeren borstwering van de bovenvensters en de arduinen erker.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de levensstijl van de Kortrijkse bourgeoisie op het einde van de 19de eeuw.
Als zijnde interessant door het grotendeels behouden eclectische interieur, typisch voor de tijdsgeest, met verzorgde en luxueuze binnenafwerking, als uiting van de status van de bewoners.

Gentsesteenweg 37 (Kortrijk)
Eclectische herenwoning met een bakstenen lijstgevel rijkelijk uitgewerkt in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1897, vermoedelijk naar plannen van de Kortrijkse architect C. Van Houtte.