Herenhuis

Gebouwen in Kortrijk

De bescherming als monument omvat het herenhuis.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een beeldbepalende woning in de Gentsestraat, met imposante gevel getypeerd door de contrasterende bepleisterde en witgeschilderde bovenbouw en de arduinen pui.
Als zijnde een representatief voorbeeld van de Kortrijkse architectuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw, die voornamelijk geïnspireerd wordt door de Franse bouwstijlen.
Als zijnde één van de laatst behouden gevels in de Gentsestraat, waarvan het straatbeeld tot in de jaren 1990 bepaald werd door neoclassicistische lijstgevels.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een typische gevel uit het laatste kwart van de 19de eeuw als uiting van de status van de bewoners. De gevel illustreert de bouw van imposante particuliere woningen op het einde van de 19de eeuw.

Herenhuis

Gentsestraat 15 (Kortrijk)
Herenhuis, volgens bouwplan met nieuwe gevel van 1881. Enkelhuis van drie traveeën en één poorttravee en twee bouwlagen; bepleisterde en beschilderde bovenverdieping boven een arduinen onderbouw in afgevlakte bossage.