Herenhuis

Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 4 (Brugge)

Herenhuis

Nieuwstraat 4, Brugge (West-Vlaanderen)

Nr. 4. Dubbelhuis van zeven trav. en twee en een halve bouwl. onder schilddak (n // straat), met gevel van 1853 ter vervanging van drie huizen. Oudere kern cf. kelder. 1909: toevoeging van de erker n.o.v. architect H. Hoste (Brugge) en verbouwingen aan tuinzijde. Laatclassicistische, bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door dubbele kordon, doorlopende lekdrempel van

Het herenhuis is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een herenhuis met laatclassicistische lijstgevel van 1853 en een oudere kern. In 1909 is aan tuin- en straatzijde een erker toegevoegd, ontworpen door architect H. Hoste. Het pand bewaart de traditionele planindeling met koetspoort, trappenhuis, een enfilade van salons met telkens een heel diverse 20ste-eeuwse aankleding: neo-Lodewijk XVI, neogotiek, neorenaissance en op de verdieping een salon in sobere arts and craftsvormgeving.