New Irish Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats New Irish Farm Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen, de omheiningsmuur, het toegangsgebouw met brug aan de Briekestraat, de Stone of Remembrance en het Cross of Sacrifice met flankerende muren.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats New Irish Farm Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Heel stijlvol aangelegde begraafplaats, ontworpen door R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Een brug uit witte natuursteen is boven de gracht aangelegd, die aan straatzijde de begraafplaats afbakent. Het toegangsgebouw uit rode baksteen en afgewerkt met witte natuursteen, bevat een centrale doorgang met rondboog en koepel. Van hieruit vertrekt een met witte tegels geplaveid middenpad naar het verhoogde perk I, waarop centraal de 'Stone of Remembrance' staat, geflankeerd door coniferen. In dit perk zijn de oorspronkelijke graven in onregelmatige rijen aangelegd, dit in tegenstelling tot de 35 andere, symmetrisch aangelegde perken. Het 'Cross of Sacrifice' staat tegen een rondgebogen muur, geflankeerd door populieren. Langs straatzijde staan wilgen, langs de andere zijden paardekastanjes en platanen. De begraafplaats wordt rijkelijk getooid met bloemperken en struiken.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats vanaf augustus 1917 aangelegd nabij 'Irish Farm', toen het gebied als voldoende veilig werd geacht na de geallieerde vooruitgang tijdens de Derde Slag bij Ieper. Tussen augustus en november 1917 en tussen april en mei 1918 'werden hier 73 doden begraven, die nu op perk I liggen. Na de wapenstilstand werd deze begraafplaats uitgebreid met circa 4560 graven, afkomstig uit de omliggende slagvelden en uit kleinere begraafplaatsen. Heel markant is dat circa 70% van de doden niet meer geïdentificeerd kon worden. Er liggen eveneens zes Chinese arbeiders. Er dienden achtendertig 'special memoriais' opgericht te worden voor mannen, waarvan vermoed wordt dat ze onder een naamloos graf begraven liggen. Dertig andere 'special memoriaIs' en een 'duhallow block' herinneren aan mannen, wiens graf niet meer teruggevonden kon worden op de oorspronkelijke begraafplaatsen.

Briekestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Het betreft een grote, rechthoekige begraafplaats, deels omgeven door een bakstenen muur, deels door een gracht. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een bakstenen toegangsgebouw, een geplaveid middenpad naar de 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice' en 36 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.