Kasteeldomein van de Top Bronnen

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Afgesloten parkdomein van circa 28 hectare op heuvelflank, in opdracht van F. Hoebeke aangelegd om de zuiverheid van het bronwater van de Top Bronnen te verzekeren, palend aan domein van Kasteel van de Top Bronnen en gelijknamig bijhorend bedrijf. Landschappelijke tuin met typische pittoreske aanleg, met veelheid aan boomsoorten en bouwkundige elementen.

volkskundige waarde

Brusselsestraat 100-102, Toepkapelstraat 11 (Brakel)

Is de omvattende vaststelling van

Bottelarij Top Bronnen

Brusselsestraat 100 (Brakel)
Bedrijf, opgericht rond 1905 door F. Hoebeke, luciferfabrikant uit Geraardsbergen, ter vervanging van luciferfabriek die hij evenals het kasteel overgekocht had. Via ingenieus tunnelsysteem werd bronwater van hoger gelegen park naar lagergelegen bottelarij geleid. Bedrijfsgebouwen vernieuwd in jaren 1950. Bakstenen administratiegebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken. industriële loods onder sheddaken, met achterliggende schoorsteen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Kasteel van de Top Bronnen

Brusselsestraat 102 (Brakel)
Neoclassicistisch gebouw rond 1873 opgetrokken; in 1888 aangekocht door F. Hoebeke, oprichter van Top Bronnen. Bottelarij opgestart in 1905 en vernieuwd in de jaren 1950. Kasteel vergroot in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met oeils-de-boeuf in mansardedak. Toegang via fraai gietijzeren hek aan gecementeerde hekpijlers met siervazen.

Toeppark

Toepkapelstraat 11 (Brakel)