Omgeving van de Parochiekerk Sint-Lambertus

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De Sint-Lambertuskerk wordt omgeven door een klein kerkhof. De toegang tot het kerkhof wordt gemarkeerd door twee lindes. De bebouwing in de onmiddellijke omgeving van kerk en kerkhof zijn typische voorbeelden van plattelandsarchitectuur.

Hollebeekstraat, Koestraat, Steenweg (Brakel)

Is de omvattende vaststelling van

Boerenburgerhuis

Hollebeekstraat 11 (Brakel)
Semigesloten hoeve gebouwd circa 1870 waarvan enkel het boerenburgerhuis gespaard bleef. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak; benedenverdieping aan weerszij met één bijkomende travee onder lessenaarsdak.

Burgerhuis met smidse

Steenweg 69 (Brakel)
Burgerhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, in begin 20ste eeuw aangepaste en vergrote kern uit tweede kwart 19de eeuw. Links smidse met schuifpoort onder pannen zadeldak wellicht opklimmend tot midden 19de eeuw.

Steenweg 42 (Brakel)
Dorpswoning van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit tweede kwart 19de eeuw.

Parochiekerk Sint-Lambertus

Steenweg 39 (Brakel)
Dorpskerk met georiënteerd koor afwijkend naar het noorden, ingeplant midden een cirkelvormig kerkhof met omringende manshoge bakstenen kerkhofmuur afgedekt door ezelsrug en met steunberen. Er zijn bijna geen bouwhistorische gegevens van de kerk voorhanden. Koor en transept klimmen nog op tot de gotische periode. Kerk deels aangepast en vernieuwd bij de vergroting tot driebeukige kerk met ingebouwde westtoren in het midden of derde kwart van de 18de eeuw.