Natiegebouw Patricius

Woningen

Het voormalig Portugees natiegebouw, later verbouwd tot burgerhuis, is beschermd als monument

Waarden

Het pand, zogenaamd Patricius, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde het voormalig natiehuis van de Portugezen dat door de stad ter beschikking werd gesteld.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een bouwhistorisch belangrijk pand met een imposante voorgevel die volgens de gevelsteen op de zolder dateert van 1849 en vermoedelijk een schermgevel vervangt, die is afgebeeld op de kaart van Marcus Gerards (1562). Het pand bevat oude constructieve elementen zoals onder meer de balklagen en de kelder die oorspronkelijk voorzien was van een kruisribgewelf. De interieuraankleding illustreert verschillende stijlperiodes zoals onder meer het laatclassicisme, het neoclassicisme en de art nouveau. Het imposante dakgebint werd opnieuw samengesteld uit hergebruikmateriaal.

Riddersstraat 7 (Brugge)
Dit pand, zogenaamd “Patricius” deed van 1493 tot 1520 (?) dienst als Portugees natiehuis. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) staat hier een diephuis met een imposante schermgevel afgebeeld. Volgens een steen op de zolder dateert de voorgevel van 1849. Toen werd vermoedelijk de schermgevel vervangen door een vlakke lijstgevel met behoud van de constructieve elementen van het pand cf. de kelder en de balklagen. De kelder was oorspronkelijk voorzien van een kruisribgewelf en werd in de loop van de achttiende eeuw vervangen door gordelbogen. De aanzetten van het vroegere gewelf zijn nog bewaard gebleven. De interieuraankleding illustreert verschillende stijlperiodes zoals het laatclassicisme, het neoclassicisme en de art-nouveau. Het imposante dakgebinte werd opnieuw samengesteld uit hergebruikmateriaal.