Buffs Road Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Sint-Jan
Straat Hogeziekenweg
Locatie Hogeziekenweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/713.1
  • DW002417
  • OW002875

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Buffs Road Cemetery

Hogeziekenweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Buffs Road was een weg tussen Boundary Road en Admiral's Road', ten noorden van Sint-Jan en het gehucht 't Wieltje. De begraafplaats is ontstaan op 31 juli 1917. Na de wapenstilstand werden hier nog bijna 90 graven, afkomstig uit de omliggende slagvelden, gehergroepeerd. De begraafplaats is aangelegd door A.J.S. Hutton.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Buffs Road Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen en de twee rijen lijsterbessen, de omheiningsmuur met toegangshek en dienstgebouwtje, het Cross of Sacrifice en de parkeerstrook tussen de straat en de begraafplaats.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Buffs Road Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Eén van de kleine Britse militaire begraafplaatsen op de 'Pilckem Ridge', ontstaan nadat dit stukje niemandsland werd veroverd op 31 juli 1917, de eerste dag van de Derde Slag bij Ieper. Ze zou tot aan het begin van het Duitse Lente-Offensief gebruikt worden door eenheden als de 'Royal Sussex' en de 'Royal Artillery'. Na de wapenstilstand werden hier nog bij na 90 graven geconcentreerd, afkomstig uit de omliggende slagvelden. Nu zouden er 289 doden liggen, waarvan er 86 niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 10 militairen, wiens graf niet meer teruggevonden kon worden, werd een 'special memorial' opgericht.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Deze Britse militaire begraafplaats, aangelegd door A.J.S. Hutton, vertoont heel karakteristieke elementen, zoals de bakstenen muren rondom de begraafplaats, die afgedekt zijn met witte natuursteen, het 'Cross of Sacrifice' centraal vooraan en de witte 'headstones' in het gazon. De lange zijden van de begraafplaats worden gemarkeerd door een rij lijsterbessen, terwijl het geheel getooid wordt met bloemperken en struiken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.