Buffs Road Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Buffs Road Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen en de twee rijen lijsterbessen, de omheiningsmuur met toegangshek en dienstgebouwtje, het Cross of Sacrifice en de parkeerstrook tussen de straat en de begraafplaats.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Buffs Road Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Deze Britse militaire begraafplaats, aangelegd door A.J.S. Hutton, vertoont heel karakteristieke elementen, zoals de bakstenen muren rondom de begraafplaats, die afgedekt zijn met witte natuursteen, het 'Cross of Sacrifice' centraal vooraan en de witte 'headstones' in het gazon. De lange zijden van de begraafplaats worden gemarkeerd door een rij lijsterbessen, terwijl het geheel getooid wordt met bloemperken en struiken.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Eén van de kleine Britse militaire begraafplaatsen op de 'Pilckem Ridge', ontstaan nadat dit stukje niemandsland werd veroverd op 31 juli 1917, de eerste dag van de Derde Slag bij Ieper. Ze zou tot aan het begin van het Duitse Lente-Offensief gebruikt worden door eenheden als de 'Royal Sussex' en de 'Royal Artillery'. Na de wapenstilstand werden hier nog bij na 90 graven geconcentreerd, afkomstig uit de omliggende slagvelden. Nu zouden er 289 doden liggen, waarvan er 86 niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 10 militairen, wiens graf niet meer teruggevonden kon worden, werd een 'special memorial' opgericht.

Buffs Road Cemetery

Hogeziekenweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van A.J.S. Hutton. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met vooraan het 'Cross of Sacrifice' en vrij onregelmatig verspreide witte grafstenen.